Про підсумки інтернет-семінару директорів та заступників директорів шкіл із навчально-виховної роботи

Про проведення інтернет-семінару директорів та заступників директорів шкіл із навчально-виховної роботи

Із 12 по 20 травня на базі Петрівської ЗШ І –ІІІ ступенів пройшов районний інтернет-семінар із проблеми «Компетентність керівника школи в умовах нової парадигми мислення». До участі в інтернет-семінарі були запрошені директори та заступники директорів шкіл із навчально- виховної роботи закладів освіти району.

Учасників семінару щиро привітали словами «Дуже хотіли організувати зустріч за філіжанкою кави, але… Зустріч із цікавими людьми – це теж круто! Які ви класні! Невгамовні! Креативні!» директор школи Гнатюк Л.Г. та її заступник із навчально-виховної роботи Шарова Н.Я., які презентували колегам напрацювання з теми семінару.

Семінар відбувався у 4 локаціях: «Інсайти сучасного керівника», лабораторії «Творча альтанка», «Корисні посилання» та «Думки вголос».

У локації «Інсайти сучасного керівника» учасники ознайомилися з матеріалами з теми семінару «Компетентність керівника школи в умовах нової парадигми мислення», «Школа майбутнього: компетентності сучасного керівника», «Сучасні орієнтири змісту управлінської діяльності керівника навчального закладу», «Модернізація функцій управлінської діяльності керівника».

Матеріали з досвіду управлінської діяльності адміністрації закладу презентовані у лабораторії «Творча альтанка», де керівники закладів освіти переглянули презентації «Директор школи – лідер педагогічного колективу», «Школа успіху – школа майбутнього», відеопрезентацію «Яким має бути керівник ЗЗСО», відеоролик «А це діти нової української школи!».

У рубриці «Корисні посилання» учасники семінару ознайомилися з актуальними матеріалами, рекомендаціями Державної служби якості освіти в Україні, управління ДСЯО у Кіровоградській області щодо розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти, проведення моніторингових досліджень, створення освітнього середовища, забезпечення академічної доброчесності, організації співпраці з батьками, здійснення керівником закладу самооцінювання освітньої та управлінської діяльності.

У роботі інтернет-семінару взяли участь 17 директорів та заступників директорів закладів освіти району. Усі вони були активні у створенні спільної презентації, у вхідному та вихідному анкетуванні, обговоренні матеріалів, презентованих у кожній із локацій. Учасники семінару поділилися своїми враженнями, думками щодо проведеного заходу, підходів до управління навчальним закладом у сучасних умовах у рубриці «Думки вголос»:

«Проблема актуальна сьогодні і завтра. Завжди до керівника стояли високі вимоги, а на теперішній час – у сто разів вищі!

Треба формувати компетентності, немає рецептів, все залежить від творчої особистості керівника... Такі фрази чуємо давно... У мене асоціації "покликання" керівника із професією пілота (як не дивно) – ризикована, відповідальна, потребує самоорганізації і тверезого розуму, зважених і грамотних дій, найвідповідальніші – зліт і посадка та ще "розбір польотів" і т. д.. Треба навчити Л І Т А Т И... !!! Чому на пілота вчать, а на директора (менеджера) – ні?» (Р. Пустовойтенко)

«Дуже приємно побувати у стінах Вашого навчального закладу, хоч і віртуально! Знаю, що успіх не приходить випадково, до нього дуже нелегка дорога... А Ви – успішні! Тема компетентного керівника, управлінця актуальна в усі часи, а сьогодні – особливо!!! Тож дякую, що її піднімаєте.

Не можна не погодитися з тим, що керівник закладу сьогодні – це не тільки посада, а ще й професія. Він сьогодні – центральна фігура всього освітнього процесу (повинен уміти розв'язувати різноманітні управлінські проблеми, уміти не тільки керувати освітнім закладом із сталими традиціями та укладом, але й переводити його на якісно новий рівень – рівень розвитку. А це, погодьтеся, потребує вже спеціальних знань теорії та практики управління, певних особистісних якостей. Погоджуюсь із Русланою Миронівною, що "на директора" треба вчитися!!!» (О.Позивай)

«Нова українська школа висуває нові вимоги до директора, у зв’язку з чим змінюються його роль, функції, компетенції й компетентності. Я погоджуюся, що однією з найбільш затребуваних компетентностей директора Нової української школи є лідерська. А освітні зміни мають сприяти утвердженню партнерської моделі управління шкільною освітою у співдружності керівників школи + вчителів + учнів + батьків + соціальних партнерів. Співдружність і співпраця в цьому напрямку, безперечно, забезпечуватимуть успіх і результативність...» (І. Катрук).

На запитання «Чого Ви очікуєте від семінару?» учасники семінару зазначили, що отримали необхідну інформацію, яку використають у своїй роботі. У своїх відгуках керівники підкреслили актуальність проблеми семінару, високо оцінили рівень його проведення, відзначили практичну спрямованість заходу. У побажаннях прозвучали слова щирої подяки адміністрації закладу, педагогічному колективу за змістовне проведення інтернет-семінару:

«Дякую за цікаві ідеї та матеріали, за ваш титанічний труд! Ще не раз перегляну, є над чим поміркувати, щось собі "взяти", адаптувавши! Приємно, що ділитесь! І як же добре, що є чим поділитись... А ще окрема ПОДЯКА Вам за те, що Ви підсилюєте смак до життя! Це не всі вміють, і це дорого коштує...»

«Дуже цікаві матеріали... Але я люблю читати не поспіхом, не квапливо, а вдумуючись і аналізуючи. Тому інтернет-семінар ставлю собі в закладку.

Корисні матеріали завжди повинні бути під рукою. Скористаюся вашою підбіркою. Дякую.»

«Роблю висновок - директор школи - універсальний солдат!»

«Не можу не погодитись з висловом "Школа завжди схожа на свого директора..."

«Цікаво, корисно і актуально»

«Дякую за підбір матеріалів. Актуально, цікаво та корисно.»

«Дякую. Це нова філософія керівника, яка призводить до позитивних змін у закладі освіти.»

«Дякую за креативні матеріали. Ви дійсно володієте знанням і "запалюєте світильники" іншим...»

«Дякую за підбірку корисної інформації, за вашу титанічну працю. Для себе взяв багато корисного.»

«Дякую! Молодці! Ви супер! Так тримати!»

«Цікаві, сучасні та актуальні матеріали. Дякую.

«Дуже цікавий досвід! Дякую. Є над чим подумати і що використати!»

«Підтримую свою колегу, дійсно є над чим подумати і що використати!!!«Поганий керівник знає, що треба зробити. А хороший показує, як це зробити» саме цими словами Анатолія Луначарського хочеться поставити три крапки і чекати нових зустрічей!!!»

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.