Засідання районних методичних об’єднань

Засідання районних методичних об’єднань

09 січня відповідно до плану роботи відділу освіти райдержадміністрації , КУ «Петрівський районний центр із обслуговування закладів освіти» на базі КЗ «Петрівське навчально-виховне об’єднання «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-гімназія», її філії Петрівської ЗШ І ступеня та Петрівського ДНЗ №1 «Рудана» відбулися засідання районних методичних об’єднань вихователів дошкільних закладів освіти, вчителів початкових класів, учителів-предметників, шкільних бібліотекарів, голів шкільних методичних об’єднань класних керівників та заступників директорів з виховної роботи.

У ході роботи усіх районних методичних об’єднань головна увага приділялася питанням, пов’язаних із реформами

Реформування початкової освіти – перший крок у рамках впровадження Нової української школи. Тому на засіданні РМО учителів початкових класів актуальними буди питання й проблеми на шляху до впровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти у рамках реформи «Нова українська школа».

Учителі української мови та літератури і зарубіжної літератури своє засідання провели у вигляді нової, нетрадиційної форми роботи, що набуває популярності серед українських педагогів, міні-Ed(Cemp) з проблеми «Підвищення кваліфікації вчителів-філологів в інноваційному форматі» , де кожен філолог у неформальній обстановці зміг практично попрацювати в мережі Інтернет, познайомитися з інноваційними підходами до викладання предметів філологічного циклу, мережевою підтримкою підготовки учнів до ЗНО, поспілкуватися зі всіх питань із чотирма спікерами локацій – Шаровою Н.Я, Катрук І.М., Чудною Л.І., Міщенко Т.С.

На засіданні РМО голів ШМО класних керівників та заступників директорів з виховної роботи у ході засідання «круглого столу» «Шляхи підвищення рівня роботи закладу з національно-патріотичного виховання школярів у контексті Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді» мова йшла про те, що сучасному вихованню має бути повною мірою властива випереджувальна роль, воно має стати засобом відродження національної культури, зупинення соціальної деградації, стимулом пробудження високих моральних якостей - совісті, патріотизму, людяності, почуття громадянської і власної гідності, творчої ініціативи, засобом громадянського миру і злагоди в суспільстві. Учасники демонстрували шкільні моделі з національно-патріотичного виховання школярів. Через зміст, форми, методи і засоби роботи розкривали індивідуальне обличчя закладу, свій почерк.

На засіданні РМО вчителів хімії та біології присутні ознайомилися з палітрою сучасних педагогічних технологій: методикою Метью Ліпмана «Філософія для дітей», ейдо-технологією, біоадекватною технологією, технологією інтегрованого навчання. У ході методичної естафети «Шляхи підвищення якості хіміко-біологічної освіти: вдосконалення сучасного уроку» учасники поділилися своїми думками, досвідом роботи щодо підвищення якості освітнього процесу, формування ключових компетентностей у викладанні хімії та біології в умовах переходу на новий Державний стандарт базової і повної середньої освіти. Також було розглянуто питання про підсумки проведення ІІ етапу Всеукраїнських предметних олімпіад, про особливості підготовки учнів до ЗНО з хімії.

Шкільні бібліотекарі обговорили питання «Формування інформаційної компетентності учасників освітнього процесу». Зокрема, актуальними були питання створення біблітечно-інформаційного центру як нової моделі бібліотечного обслуговування у закладах загальної середньої освіти, про впровадження Універсальної десяткової класифікації в практику роботи бібліотек, виконання заході, присвячених 100-річчю від дня народження В.О. Сухомлинського, та про участь закладів загальної середньої освіти у міжнародному конкурсі «Вікі любить пам’ятки».

Учителі предметів художньо-естетичного циклу у формі круглого столу обговорили проблему «Шляхи формування предметних мистецьких та міжпредметних естетичних компетентностей на уроках з предметів художньо-естетичного циклу». З даного питання презентувала свій досвід учитель музичного мистецтва Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів Лисиціна Г.В. Учитель образотворчого мистецтва Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів Трипадуш Т.В. презентувала досвід використання інтернет-ресурсів під час підготовки та проведення уроків образотворчого мистецтва/

На базі Петрівського ДНЗ №1 «Рудана» відбулося засідання районного методичного об’єднання педагогічних працівників закладів дошкільної освіти району (керівники РМО Харлан Л.Г., завідувач Петрівського ДНЗ «Колосок», Стець Ю.В., вихователь Петрівського ДНЗ №1 «Рудана»).

У засіданні взяли участь Сердюк В.Г., методист РМК, педагоги Петрівського ДНЗ №1 «Рудана»: Олійник Т.М., вихователь-методист, Гарькава О.О., музичний керівник, Борідченко Т.В., керівник гуртка, Коробка Я.В., практичний психолог, завідувачі та вихователі закладів дошкільної освіти.

Члени районного методичного об’єднання ознайомилися зі змінами у законодавчому та нормативно-правовому забезпеченні дошкільної освіти у зв’язку із прийняттям нового Закону «Про освіту», вимогами програм щодо розвитку творчих здібностей дошкільників, досвідом роботи музичного керівника О. Гарькавої та керівника гуртка Т.Борідченко. Педагоги отримали рекомендації щодо роботи з дітьми із особливими потребами та поради психолога «Розвиваємо творчу особистість», взяли активну участь в обговоренні питань за круглим столом з проблеми: «Інклюзивна освіта дошкільнят».

Під час усіх засідань РМО були прийняті конкретні рішення щодо удосконалення освітнього процесу на шляху реформування освіти.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.